چینیهای باستان از خواص مفید چای سبز به خوبی آگاه بوده و از آن برای موارد پزشکی به خصوص درمان سردرد و رفع افسردگی، استفادههای فراوانی میکردند.
از فواید بسیار چای سبز صحبتهای زیادی میشود و حتی چای را بهترین نوشیدنی پس از آب میدانند.
چای سیاه و چای سبز هر دو از گیاه واحدی به دست میآیند و تفاوت آنها در طرز تهیهشان است.
مروری بر خواص چایسبز
• برای درمان ام اس مفید است.
• برای پیشگیری و درمان سرطان به کار میرود.
• برای درمان بیماری پارکینسون و آلزایمر کاربرد دارد.
• سوخت و ساز بدن را بالا برده و اکسیداسیون چربی را افزایش میدهد.
• احتمال خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و حملات قلبی را با کاهش خطر لخته شدن خون کاهش میدهد.
• احتمال خطر ابتلا به سرطان مری را کاهش میدهد.
• نوشیدن چای سبز رشد سلولهای سرطانی خاص را متوقف کرده و سطح کلسترول خوب خون را نسبت به کلسترول بد افزایش میدهد.
• برای درمان روماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) و بیماریهای قلبی عروقی استفاده میشود.
• برای تقویت سیسم ایمنی بدن مفید است.
• برخی از محققان میگویند، با نوشید منظم چای سبز، از به وجود آمدن حفره در دندان با کشتن باکتری که موجب ایجاد جرم دندان میشود، میتوان پیشگیری کرد.
• قدر فکری را افزایش داده و قابلیت تمرکز را بالا میبرد.
• آرامبخش است و رفع استرس میکند.
• موجب کاهش وزن در افراد چاق میشود.
• چای سبز در رفع تعدادی از عفونت های قارچی، باکتری و حتی ویروسی (نظیر سرماخوردگی عادی) نیز مفید است.
• این گیاه خلط را از گلوی ملتهب پاک و اثر مواد سمی را خنثی می کند.
• تانین" موجود در این چای می تواند از تداوم اسهال جلوگیری کند. اگر می خواهید میزان "تانین" را در چای افزایش دهید، بگذارید بیشتر دم بکشد.
روش نگهداری و دم کردن چای سبز
• برای تازه و معطر ماندن چای سبز بهتر است آن را در ظرفی تیره بریزید و در محلی تاریک و به
دور از نور و رطوبت نگهداری کنید.
• برای هر نفر یک قاشق مرباخوری چای سبز را در قوری ریخته و به ازای هر یک قاشق، یک لیوان آب داغ با دمای 80 تا 85 درجه سانتیگراد به آن اضافه کرده و درب قوری را به مدت 7 تا 8 دقیقه بگذارید. سپس آن را بنوشید.
• چای سبز مانند چای سیاه نیازی به دم کردن روی حرارت ندارد.
میزان مصرف روزانه
• چای سبز به عنوان جایگزینی مناسب برای چای سیاه و قهوه توصیه میشود.
نوشیدن روزانه سه لیوان چای سبز (حاوی سه گرم مواد حل شدنی) یا روزانه 300 تا 400 میلی گرم عصاره استاندارد چای سبز (عصارهها باید حاوی 80 درصد پلی فنولها و 55 درصد اپی گالوکزچین) مفید است. انواع فرآوردههای کپسولی و مایع چای سبز نیز قابل دسترسیاند.
• البته مصرف خیلی زیاد این ماده غذایی مفید میتواند خطرناک باشد. لذا در مصرف هر نوع ماده غذایی، هر چند مفید، اصل اعتدال و میانه روی را رعایت کنید.
چای سبز با تحریک نوعی آنزیم، تری گلیسیرید اضافی بدن را از بین میبرد و با این کار به از بین بردن چربیهای اضافی بدن کمک شایانی میکند.
غذا (شامل قند و چربی) در کبد و روده کوچک، به مادهای به نام تری گلیسیرید تبدیل میشود و سپس به جریان خون و پس از آن به دیگر بافتهای بدن راه پیدا میکند.
تری گلیسیرید منبع انرژی برای کلیه فعالیتهای فیزیکی محسوب میشود و برای بدن بسیار لازم و ضروری است ولی مقدار بیش از حد آن مشکل ساز خواهد بود چرا که به چربی تبدیل میشود و پس از آن چاقی به وجود میآید.
چای سبز به علت داشتن مقادیر فراوان پلی فنل، آنزیمی را فعال میکند که مسئول از بین بردن تریگلیسیرید اضافی در بدن میباشد. به عبارت دیگر چای سبز کمک موثری در سوزاندن چربیهای اضافی بدن میکند.
چای سبز با افزایش سوخت و ساز بدن ( متابولیسم) موجب کاهش وزن میشود
چای سبز به خاطر داشتن آنتی اکسیدانهای قوی به نام catechin polyphenols دارای فواید بسیاری است.آنتیاکسیدانها به جنگ آنفلوانزا میروند
چای سبز به علت داشتن اپی گالو کاتچین گالات یا به اختصارEGCG (پلی فنل اصلی موجود در آن)، متابولیسم را تحریک نموده و موجب کاهش وزن میشود.چای سبز خطر مرگ قلبی را کاهش میدهد
EGCG ، همراه با کافئین در چای سبز، سیستم عصب مرکزی را تحریک نموده و باعث آزاد شدن چربیها در جریان خون میشود و برای بدن به عنوان سوخت، عمل میکنند.
اگرچه کافئین میتواند به تنهایی تحریک کننده متابولیسم باشد ولی محققان ثابت کردهاند کافئین همراه با دیگر ترکیبات موجود در چای سبز، اثر چند برابر خواهد داشت.
چای سبز استقامت بدن برای فعالیت های ورزشی را نیز افزایش میدهد.